måndag 22 juni 2015

Barnen måste få prata om alkohol

Visst är det så att många av oss unnar oss lite extra vin eller öl på sommaren. Det är ju så gott med den där svalkande drinken i värmen. Vi unnar oss att slappna av på ett annat sätt än annars.

Jag gör det, jag också. Ändå är det här med alkohol något som jag funderar mycket på. Jag tycker att det dricks för mycket faktiskt. Särskilt när barn är med. Det är som om det här med att dricka alkohol är normen i alla sammanhang.

När jag var barn tyckte jag inte om alkohol. Även om mina föräldrar inte drack så mycket och inte så ofta, så upplevde jag det som obehagligt när det skedde. Mammas röst som blev så annorlunda, hur hon fnittrade på ett så larvigt sätt.

När vi hade fest ihop med släkten eller andra vuxna, blev det ofta mycket fylla. Det var ännu mer obehagligt, oavsett om det resulterade i att de satt och somnade i fåtöljen, eller om det blev slagsmål.

Barn har rätt att få uttrycka vad de känner kring vuxna som dricker. Många barn har det svårt, p g a att vuxna tar sig rätten att dricka, trots att de ansvarar för barn.

Det är därför jag har skrivit barnboken Kalle Frågvis - Äntligen fredag. I den får läsaren följa med Kalle på olika sorters fredagsmys. Ibland är det inte så mysigt som man vill att det ska vara, och barnen som läser får fundera tillsammans med Kalle varför det är som det är.

Jag hoppas att boken kommer att ge många barn möjligheten att prata om hur de har det hemma, och att de ska bli hjälpta genom att se att de inte är ensamma om att känna som de gör.

Hur ser du på det här med alkohol?


3 kommentarer:

 1. Barn och alkohol går inte ihop, så enkelt är det. Varje gång man väljer alkoholen när ens barn är med så väljer man samtidigt bort barnet. Hoppas att fler barn än vuxna läser boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomas Nilsson22 juni 2015 09:22

   Fler vuxna än barn skulle det vara...

   Radera
  2. Ja, det är definitivt en bok även för vuxna ... men jag tror inte att de som behöver läsa den törs göra det. Eller kanske det är så att de inte tar till sig budskapet. Tyvärr.

   Radera